Kriss' Internet Corner

Mitt lille hjørne på internett

Chromebook: Er dette fremtiden?

Chromebook

For ikke så alt for lenge siden, bestemte jeg meg for å gjøre noe jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre; kjøpe en Chromebook. Hvis du har fulgt med på IT-nyheter det siste året, er det så godt som umulig at du ikke har fått med deg dette begrepet. Men hva er egentlig en Chromebook? Og bør Apple og Microsoft være beskymret?

Hva var en Chromebook før?

Definisjonen på hva en Chromebook egentlig er, har forandret seg mye de siste årene. Så vi begynner fra begynnelsen:
Google introduserte en bærbar datamaskin med kun ett formål; å brukes til internettsurfing. De første Chromebookene var bokstavlig talt bare en “fysisk” utgave av nettleseren Google Chrome. De var fullstendig ubrukelige til alt annet. Ikke kunne man installere programvare på dem, heller ikke lagre lokale filer lokalt. Alt man foretok seg ble lagret på internett, og man trengte selvfølgelig også da en internett-tilkobling for å hente dataene igjen etterpå. Så det er kanskje ikke så rart at Chromebook ble lunkent mottatt. Maskinene var dyre, og kunne f.eks. ikke brukes på hytten, toget, bussen, osv. der man ikke hadde internett-tilgang. Og det er desverre dette som fremdeles er folk flests oppfatning av hva en Chromebook er.

Hva er en Chromebook i dag?

Men i dag kunne ikke dette vært stort lenger vekke fra sannheten. En ny Chromebook er omtrent som en vanlig PC, bare den ikke kjører Windows, men Chrome OS i stedet. Den kjører nå flere programmer, og fleste programmer kan nå kjøres uten internett-tilkobling, inkludert Googles egne, som Google Docs, Gmail, Hangouts, Kalender osv. Og det er også mulig å installere tredjeparts-programmer på maskinen, via butikken Chrome Web Store, som er noe lignende App Store og Google Play, bare for Chrome OS. De fleste av de tilgjengelige programmene kan også kjøres uten netttilgang. Så en Chromebook i dag er omtrent som en hvilken som helst datamaskin, bare at den ikke kjører Windows eller Mac OS.

Så hva er da Chrome OS?

Chrome OS er det som skiller Chromebooks og Chromeboxes (stasjonære Chrome OS-maskiner). Og Chrome OS er ikke som alle andre operativsystemer; det er nemlig basert på Googles nettleser Chrome. Det vil si at alle programmer til Chrome OS er bygget rundt typiske web-teknologier som HTML og Javascript. Til og med alle de medfølgende programmene, og mesteparten av operativsystemet selv. Dypt inni kjernen av systemet befinner det seg en Linux-kjerne, som tar seg av det mest grunnleggende, men alt du som bruker ser og gjør, skjer ved hjelp av web-teknologi. Og det er her antall misforståelser eksploderer: folk tror feilaktig at web-basert betyr at man trenger internett-tilgang for å bruke det, som igjen fører til at Chromebooks fremdeles har rykte på seg for å være en “useless brick” hvis man ikke har internett. Heldigvis stemmer ikke dette. Programutviklere kan lage avanserte programmer helt uten å kreve internett. Dette er selvsagt helt opp til hver enkelt utvikler.

Så hva kan man lage til Chrome OS?

En annen misforståelse er at web-teknologier ikke kan lage like avanserte programmer som konvensjonelle programmeringsverktøy som C++ og Java. Dette stemte kanskje for mange år siden, men nå er f.eks. Javascript på høyde med de fleste andre programmeringsspråk. I tillegg har Google utviklet en egen API til Chrome OS, som lar utviklerene få tilgang til systemfunksjoner og hardware direkte fra Javascript. Dette muliggjør utvikling av Chrome-programmer minst like gode som dem man finner til Mac og Windows. Og som om ikke det var nok, er ikke Chrome-programmer begrenset til Javascript og HTML. Ved hjelp av Native Client-moduler kan man programmere Chrome-programmer i mer konvensjonelle programmeringsspråk som C++, som igjen muliggjør utvikling av ting som ordentlig hardware-akselrert 3D-grafikk, video-codecs og til og med andre nettlesere. Så utviklere til Chrome OS er ikke begrenset, de har faktisk minst like mange muligheter som utviklere til andre plattformer.

Er da Chromebooks fremtiden?

Slik Chrome OS fremstår i dag, er det fremdeles et enkelt og lett operativsystem. For avanserte brukere vil nok Chrome OS og Chromebooks bli for begrenset, men for folk flest vil de være mer eller mindre fullverdige datamaskiner, som dekker de fleste normale databrukeres daglige behov. Chrome OS kommer nok ikke til å ta over for Windows med det første, men både Apple og MIcrosoft bør se seg over skulderen. Chromebooks stod for hele 21 % av det amerikanske laptop-salget i fjor, og det er ventet å være enda høyere i år.

Screenshot av Chrome OS som kjører flere programmer offline

Sist endret: 03. Oct 2014, 17:55


Kommentarer:

Matias sier

Dato: 13. Nov 2014, 23:13

Endelig, ein god og utfyllandes anmeldelse av Chromebook!

Navn:

E-post:

Sikkerhetsspørsmål: Hvilken ukedag i 2024 er norges nasjonaldag?

Kommentar: